Het grootste deel van de goede voornemens sneuvelt binnen 2 weken.
Waarom mislukken goede voornemens vaak?
Voornemens zijn vaak te vaag, teveel ineens, ingewikkeld of heel ruim
Hoe kan jij je goede voornemens wél volhouden?
7 tips om je kans van slagen te vergroten
1. Maak je voornemen concreet. 'Gezonder leven', 'meer bewegen'. Hoe ga je dat nou precies doen?
2. Leer nieuwe gewoontes aan. Vervang je huidig patroon door een nieuw patroon.
Om duurzamer boodschappen te doen vervang je jouw bezoek aan de supermarkt bijvoorbeeld door een bezoek aan de (biologische) markt en neem je eigen bakjes mee.
3. Leg de focus op één gewoonte per keer. Pas wanneer iets een gewoonte is geworden, na zo'n 40 tot 60 dagen, begin je met een nieuwe goede gewoonte.Beginnen met goede gewoontes bouw je dan weer beter langzaam op. Bijvoorbeeld elke week 5 minuten langer wandelen.
4. Stoppen met slechte gewoontes (bijvoorbeeld roken) kun je het beste één keer doen, van de ene dag op de andere. Je kunt je er wel op voorbereiden. Prik een datum. Onderteken
een contract met jezelf. Zie de dagen vóór de startdatum alvast voor je wat je vanaf die datum niet meer doet, en wees trots op die gedachte.
5. Zoek sociale steun. Maak afspraken met anderen. Vraag eens rond in je vriendenkring of bij collega's.
6. Maak goede voornemens leuk. Als je jouw goede voornemen ziet als iets om naar uit te kijken, zal je het ook makkelijker volhouden.
7. Beloon jezelf. Door je goed gedrag te belonen, zal je het langer volhouden. Als je bijvoorbeeld jouw doel hebt bereikt, kan je jezelf eens belonen met een leuk uitje.
Gratis digitale cursus 'Goede voornemens maken',
door Pauline Schakenbos i.s.m. 52wekenduurzaam:
Reactie schrijven